Els efectes del canvi climàtic són “irreversibles per als pròxims segles o mil·lennis” segons afirma l’IPCC (Grup Intergovernamental d’Experts contra la Crisi Climàtica) aquesta mateixa setmana. Sobretot per als oceans i per als pols.

Ho afirma en el seu sisè informe d’avaluació, en el qual 234 científics de 66 països han analitzat la dinàmica del clima del planeta i han definit 5 escenaris possibles.

En el més optimista, la temperatura mitjana a finals de segle serà 2,7 graus més alta respecte als nivells preindustrials, i en el més pessimista pujarà fins a 4 graus més.

 

Increment del nivell del mar

Es calcula que cap al 2100 el nivell del mar haurà incrementat entre 28 i 55 centímetres, si s’aconsegueix controlar i eliminar les emissions d’efecte hivernacle.

Però si no aconseguim eliminar aquestes emissions, es calcula que el nivell del mar podria pujar fins a 1,8 metres d’alçada, cosa que provocaria que moltes zones que ara estan a nivell del mar quedarien totalment inundades i cobertes per aquest increment del nivell del mar. Amb 2000 anys vista al davant, si se seguís així, estaríem parlant d’un increment de més de 20 metres d’aquest nivell, amb totes les conseqüències que això acabaria provocant.

L’informe referma que l’escalfament del planeta és atribuïble inequívocament a l’activitat humana, i avisa que l’augment d’1,5 graus arribarà una dècada abans del previst anteriorment, el 2040.

 

Boscos, oceans, pols i glaceres

També alerta que la capacitat de boscos i oceans per absorbir CO2 s’ha afeblit i que augmentaran molt els fenòmens extrems, com onades de calor, sequeres i inundacions.

L’informe admet que, encara que s’acabessin les emissions ara mateix, la temperatura mundial continuaria pujant almenys dues dècades més.

Quant als pols i als glaceres, seguiran fonent-se durant dècades i fins i tot segles, sobretot a l’hemisferi nord.

 

Canvis meteorològics

L’informe constata que els científics han observat canvis, pràcticament a totes les regions del planeta, que no tenen precedents en milers d’anys i en alguns casos en centenars de milers d’anys.

En aquest sentit, l’informe assegura que l’escalfament global està accelerant el cicle de l’aigua i, per tant, està provocant pluges més intenses, amb les inundacions consegüents.

Aquesta acceleració també comportarà canvis considerables en els règims de pluges, amb llocs on plourà molt més i d’altres on plourà molt menys.