Els vents de l’Empordà: com conèixer-los

Ara que ha arribat el fred i amb ell la sensació d’hivern, també ens ha arribat les ventades tan característiques de la nostra terra: de l’Empordà. Ara fa gairebé una setmana que portem escoltant i sentint el vent a casa nostre i és que no és res diferent, ja que és un dels fenòmens meteorològics del territori.

Des del Nautilus, com a bons navegants que som, sabem que el vent és un fenomen que ens afecta de manera directa quan estem en plena temporada, ja que influeix en l’estat del mar i d’ell en depèn també les nostres sortides i excursions. I és per això que hem pensat que fer un article que parli dels vents més característics de la zona i que ens ensenyi a identificar-los podria ser de gran interès. Comencem!

1.Tramuntana

Si mirem la rosa dels vents, la tramuntana és el vent que bufa del nord, el que prové dels Pirineus i per això també el seu nom: “de més enllà de la muntanya”. És més freqüent en determinades èpoques de l’any,  sobretot a la tardor i la primavera, però no és d’estranyar trobar-nos períodes de tramuntana forta durant l’hivern. I tot i que no ho sembli: és bastant responsable de l’estat del mar de la nostra zona, ja que també és el vent que sol assolir més intensitat.

2. Gregal

Procedent del nord-est. Té més recorregut marítim i arriba amb un grau d’humitat superior i és un dels que se sol relacionar més amb el mar de fons i amb les onades.

3. Llevant

És el que prové de l’est i aquest sí que el podem identificar fàcilment a la rosa dels vents. No acostuma a ser un vent que bufi fort, tot i que sí que ho són els seus efectes sobre l’estat del mar i a nivell meteorològic. És un vent humit que comporta precipitacions i que pot durar fins a 24h.

4. Xaloc

Procedent del sud-est i fàcilment associat a les “pluges de fang”. Si l’anomenem sense fer cap matís no parlem d’un bon vent; més aviat pensem en uns efectes semblants als del llevant, especialment en mar.

5. Garbí

De la manera que fem referència al vent procedent del sud a la nostra regió, relacionat amb una situació de bon temps, tot i ser un vent que pugui ser bastant molest sobretot per a les petites embarcacions, ja que provoca petites onades seguides que en dificulta la seva navegació.

A excepció de la Costa Brava, el vent de garbí és el provinent del sud-oest. Antigament, els navegants coneixien com a garbí els vents que bufaven paral·lelament a la direcció de la costa. Però en arribar al cap de Begur, el litoral català passa d’estar orientat en la direcció sud-oest/nord-est a estar-ho en sentit sud-nord. I d’aquí la diferència. Al nord de Begur, el vent paral·lel a la costa es continua denominant garbí, però entra amb una altra component.

6. El Ponent i el Mestral

No gaire freqüents al Baix Empordà, procedent el primer del de l’oest i el segon del nord-oest. Són els responsables de les postes de sol amb cel rogent tan espectaculars que solem veure a casa nostra.

I ara que ja saps una mica més sobre els vents que bufen a casa nostra, aviat podràs identificar fàcilment davant de quin vent ens estem trobant, d’on prové, cap a on va i quins seran els seus efectes, tant a nivell visual com a nivell meteorològic i sobre el mar.