La situació del mar Mediterrani: com en podem tenir cura?

El Mediterrani es troba en un punt crític dins de la crisi climàtica i la pèrdua de la biodiversitat. La sobrepesca dels anys anteriors l’han convertit en un dels mars més explotats del món i també s’està escalfant un 20% més ràpid que la resta del planeta. Representa menys de l’1% de la superfície dels oceans, però recull una de cada 10 espècies marines, de les quals el 28% són úniques. Entre totes, destaquen les poblacions residents de vuit espècies de cetacis, i també tortugues, foques i més de 70 espècies de taurons i mantes.

El mar Mediterrani també és un dels mars més amenaçats i amb major pressió per part de l’ésser humà. Els 200 milions de turistes anuals que visiten la seva costa generen grans pressions urbanístiques, contribuint en l’increment de la contaminació i dels residus de plàstic al mar, que impedeixen que les tortugues puguin crear els seus nius en les àrees habituals.

El Mediterrani és el mar més contaminat del món i es considera la sisena zona de major acumulació de residus marins, amb el 7% de microplàstics del planeta. Això és un greu problema per a tot l’ecosistema i per les espècies tan emblemàtiques que comentàvem, que poden arribar a ingerir grans trossos de plàstics.

Necessitem canviar aquesta tendència i segons WWF la solució és comptar amb la protecció efectiva d’un 30% del Mediterrani per l’any 2030.

Què creus que podem fer entre tots per protegir el mar Mediterrani?