T’agradaria trobar un autèntic tresor pirata?

La nostra relació amb els pirates de L’Estartit ve de fa molt de temps, com ja haureu vist a d’altres publicacions, cada setembre celebrem la Fira dels Pirates i dels Corsaris i un dels seus vaixells estrella és el Corsari Negre, un cap de setmana molt especial per poder gaudir i sentir-te com autèntics deixebles de Barbanegre.

Segur que has sentit, vist o llegit sobre diferents magnífics tresors amagats a les profunditats dels nostres mars, i nosaltres mateixos ens hem imaginat diverses vegades trobant el tresor, ja sigui com a joc de nen petit o com a somni recorrent d’adult.

No tots els somnis són fantasia i és per això que us volem explicar una mica més sobre tot això. Descobrir què hi ha de cert en totes aquestes antigues llegendes, plenes de lingots d’or, monedes de plata i maragda.

La pirateria es remunta a les civilitzacions més antigues, però el seu moment més àlgid tal i com nosaltres el coneixem no va ser fins al descobriment d’Amèrica el 1492 i les rutes marítimes a les índies. Un moment on imperis com l’espanyol i el portuguès van saquejar civilitzacions americanes, amb el transport de grans tresors fins occident, molts d’ells perduts.

1.Illa del Roble

Va ser Daniel M Ginnis que va recórrer l’illa canadenca el 1795 i es va trobar amb una depressió circular al terra. Van excavar fins a 28 metres on van torbar una gran pedra amb una inscripció amb símbols, que un grup d’investigadors va intentar desxifrar. La traducció semblava dir: “dotze metres més avall, dos milions de lliures es troben enterrades“, no van poder continuar excavant per les filtracions d’aigua.

 2.Illa de Coco

L’any 1820, el capità anglès William Thompson li van encarregar la missió de trobar un tresor a Lima, Mèxic. Es creu que Thompson el va amagar en algun indret de les Illes Coco, a 560 quilòmetres de Costa Rica. Fins i tot, l’expresident Franklin Roosvelt va buscar la col·lecció d’or, plata, estàtues i pedres precioses, que equivaldria avui en dia a uns 269 milions de dòlars.

3.Ciutat de Mèxic

L’any 1520 els asteques, cansats de conquerir, van buscar la venjança. Així es va iniciar el conflicte entre els asteques i Hernán Cortés. Amb els indígens a l’atac, Hernán Cortés i el seu exèrcit van intentar reunir la quantitat més gran d’or possible abans de fugir. Van morir ofegats a causa del pes de l’or i de les armadures, deixant un tresor sota el mar que rodejava Tenochtitlán, llac que actualment es troba sense aigua i sobre el qual es va construir la ciutat de Mèxic.

4.El misteri de la Flor del Mar

Flor de Mar, orgull de Portugal, un dels vaixells més extraordinaris de la seva època, va començar a navegar l’any 1502, amb 36 metres de llarg, 33 d’ample i més de 400 tones de pes. En una de les seves travesses fins a Malàsia, on els portuguesos van capturar un al·lucinant tresor, va haver de fer front a una gran tempesta i va naufragar. Es creu que a l’interior de les bodegues del Flor de Mar hi havia reunits tresors d’uns 500 milions d’euros i uns 54.000 quilos d’or.

Avui en dia encara queden milions de dòlars submergits. Al nostre país es calcula que sota el mar Atlàntic hi ha més or espanyol que al Banc d’Espanya.

Com a curiositat, a la platja d’Aiguablava, molt a prop de L’Estartit, s’han trobat restes de tres artefactes de l’època romana.

Així que ja saps, puja a bord del Nautilus i amb la seva visió submarina explora el fons del mar. I si estàs de sort, potser tu seràs el proper a descobrir un dels grans tresors que amaguen els nostres mars.