4 curiositats sobre els dofins: per què en trobem a les Illes Medes?

Som molts els curiosos que ens agrada saber qui i què habita al fons del mar. Intentem buscar informació i respostes mirant documentals, fent recerca per internet, fent submarinisme o navegant amb el Nautilus amb visió submarina que et permet veure el fons del mar d’una manera diferent i accessible a tothom.

Actualment, i des de l’existència i l’evidència del canvi climàtic, no és d’estranyar que espècies que abans només es trobaven en uns indrets concrets, comencin a trobar-se en d’altres on no havien estat mai. Els canvis de temperatura i els fenòmens externs fa que molts hagin d’emigrar per buscar altres indrets on puguin satisfer les seves necessitats vitals i poder-se assemblar al seu hàbitat natural.

A L’Estartit cada vegada és més freqüent que es trobin dofins navegant per les Illes Medes o a prop de les seves platges, i a vegades també hem sentit a parlar de taurons i altres espècies a les notícies. 

Què en sabem dels dofins?

Els dofins són una espècie de mamífer cetaci que pertanyen a la família Delphinidae. Mesuren aproximadament 3,5 metres. En llibertat, navegant poden arribar a anar a 30km per hora i mentre ho fan van sortint a la superfície per poder respirar, dos o tres cops per minut. Viatgen sempre en grup i és gràcies a un sistema complex de sons entre ells.

Quin és el seu hàbitat natural?

Es troben als oceans tropicals i en altres aigües càlides de tot el món. A l’Oceà Atlàntic occidental es troben a prop de Florida, al Carib, Veneçuela i Uruguai. I en l’Oceà Atlàntic Oriental es troben al Mar del Nord, a les Açores a la costa d’Àfrica que va del Marroc al Golf de Guinea i també al mar Mediterrani. A l’Oceà Pacífic a prop del Japó, Filipines, Indonèsia, Austràlia, Nova Zelanda, Xile… A l’Oceà Índic es troben a les aigües d’Sri Lanka i Índia, Sud-àfrica i Madagascar.

Es tracta d’una espècie en perill d’extinció?

No, no tots els dofins. Els que sí que estan en perill d’extinció són els dofins d’aigua dolça, declarat l’any 2020. Aquests tipus de dofins solen viure en rius amplis i amb molt de cabal d’aigua i n’hi ha fins a cinc espècies diferents. El principal motiu pel qual estan en perill d’extinció és l’activitat humana i tot el que se’n deriva, com ara l’activitat minera, pesca, generadors d’electricitat…

Cada quan en trobem al Mediterrani i per què?

Encara que ens sembli una cosa esporàdica i fins i tot extraordinària, al llarg de tot el mar Mediterrani existeixen diferents colònies de dofins. Per tant, podríem dir que el Mediterrani podria ser un dels seus hàbitats naturals. El que no és tan habitual és veure’ls tan a prop de la costa com els hem trobat alguna vegada navegant amb el Nautilus. Per això, tots aquells i aquelles que han tingut la sort de veure’ls navegar, poden donar-se per satisfets.