Els misteris del fons del mar

Som molts els que ens hem preguntat més d’una vegada quins són els misteris del fons del mar. Avui en dia, el fons del marí continua sent l’etern desconegut per la ciència i per l’ésser humà.

Amb una sola dada ho resumirem tot: es calcula que hi ha catalogades i conegudes unes 230.000 espècies que habiten al fons marí, però realment es creu que hi podria haver més de 2 milions d’espècies. És a dir, en desconeixem el 70% de totes elles.

L’aigua cobreix el 70% de la terra i té una gran influència en la totalitat del funcionament del planeta, com ara condicionant-ne el clima.

Avui en dia només s’ha arribat a explorar el 20% dels fons oceànics. Per tant, actualment tenim més coneixement de la superfície de la lluna que del fons del mar.

Les profunditats submarines són estudiades a través de la batimetria, que mostra el relleu del fons mitjançant ecosondes.

Si poguéssim observar els oceans sense aigua, podríem veure un paisatge compost per múltiples accidents i fenòmens geogràfics: serralades, planes i valls. I també, les famoses fosses oceàniques, amb més de mil quilòmetres de llarg i profunditats abismals. Aquí es troba la fossa de les Marianes, a l’oest de Filipines, amb més d’11.000 metres de profunditat. El lloc més profund del planeta.

I també podríem parlar d’altres misteris, com ara la quantitat de naufragis que hi ha hagut al llarg de la història i que encara estan desapareguts, ubicant-se enmig del misteri del fons marí. Però això ho deixarem per parlar-ne en un altre article.